تلسکوپ و نجوم

راهنمای خرید تلسکوپ

راهنمای خرید تلسکوپ

خرید تلسکوپ و معرفی انواع تلسکوپ ها

راهنمای خرید تلسکوپ

برای خرید یک تلسکوپ کاربردی برای هر فرد اول باید با انواع تلسکوپ ها آشنا شد. مقاله “راهنمای خرید تلسکوپ و راهنمای خرید لوازم جانبی رصد” می‌تواند کمک مناسبی برای انتخاب بهترین تلسکوپ برای خرید باشد.

خرید تلسکوپ متناسب با قیمت و بودجه

خرید تلسکوپ زیر ۵ میلیون تومان

اصولا این دسته از تلسکوپها خیلی ساده و کوچک هستند و به تلسکوپهای آماتوری شناخته می شوند. این دسته برای آشنایی کودکان و دانش آموزان دبستانی با مبحث تلسکوپ کارایی دارند.

توقع چندانی از کیفیت آنها نباید داشت باشید و دقت کنید از برند معتبر خرید کنید چون بیشتر تلسکوپهایی که در مغازه ها با این رده قیمتی وجود دارد اسباب بازی محسوب می شود و تصویری نشان نخواهد داد.

با این سطح بودجه شما می توانید یک تلسکوپ با قطر دهنه ۵۰-۶۰ میلی متری(قطر دهنه و پایه تلسکوپ مهمترین شاخص سنجش آنهاست) تهیه کنید که ماه و مناظر زمینی به خوبی با آنها دیده می شود، در یک شب خوب شاید حتی بتوانید سیارات پر نور مانند زحل و مشتری را نیز با آنها ببینید.

نکته: در این قیمت دوربین دوچشمی های با کیفیتی نیز می توان تهیه کرد که تا حدودی هم بتوان استفاده نجومی داشت.

خرید تلسکوپ بین ۵ تا ۱۰ میلیون تومان

محدوده قیمتی که مرز تلسکوپهای آماتوری و نیمه حرفه ای محسوب میشود. در این رنج قیمت بیشتر تلسکوپهای موجود بازار از نوع اپتیک شکستی (در پایین با انواع اپتیکها آشنا خواهید شد) هستند. تلسکوپهای این رنج اصولا از پایه مستحکمی بهره می برند که لرزش تصویر را کم می کند.

تلسکوپهای در این رنج قیمتی، استاندارد های اولیه یک تلسکوپ کار آمد را دارند، قطر دهنه آنها اصولا ۷۰ میلیمتر و بزرگتر از آن هستند و به آسودگی می توانید سیارات پر نور، ماه، تعدادی از اجرام مسیه، در صورت داشتن فیلتر خورشید لکه های خورشیدی را رصد کنید.

خرید تلسکوپ بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان

در این بازه قیمت می توانید تلسکوپ های نیمه حرفه ای بسیار خوبی مانند تلسکوپ های ۱۱۴-۱۳۰-۱۵۰ میلی متر بازتابی و یا ۸۰-۹۰ میلیمتر شکستی تهیه کنید. تلسکوپی که در این قیمت خریداری میکنید سالها برای شما کار خواهد کرد و قابل ارتقا هستند.

خرید انواع تلسکوپ بالای ۲۰ میلیون تومان

مابین ۲۰ تا ۳۵ میلیون می توان گفت تلسکوپ های دابسونی بهترین گزینه برای کسانی است که بیشترین بزرگ نمایی را می خواهند و با تلسکوپ بزرگ مشکلی ندارند. این تلسکوپ ها دارای اندازه دهانه بزرگ و قیمت بسیار مناسب است و محبوب ترین تلسکوپ های رصدی محسوب می شود. استفاده از تلسکوپ های دابسونی بسیار ساده است و نگرانی بابت آسیب دیدن پایه و مقر نیز نخواهید بود.

در کنار آنها در این بازه قیمت تلسکوپ خیلی امکانات جذابی مانند: موتور و… هستند. توصیه میکنم برای خرید مناسبتر از این رنج به بالا حتما از مشورت با تیم ایران کمپینگ استفاده کنید. چون تلسکوپهای حرفه ای امکاناتی دارند که باید ببینید کدوم بهتر به شما کمک می کنید.

خرید تلسکوپ حرفه ای

برخلاف تفکر عموم تلسکوپ هرچه حرفه ای تر می شود کارایی آن آسان تر می شود چون سیستم های دستیار رصد و گوتو به آنها اضافه شده و پایه هم رباتیک می شود.

در این حالت کار رصدگر بسیار اسان شده و با یک تنظیم ساده تلسکوپ تمام اجرام را به صورت اتوماتیک برای شما پیدا خواهد کردو اگر می خواهید تلسکوپی تهیه کنید که هیچ خطایی را ندارد به سراغ تلسکوپ ترکیبی بروید که دقیق ترین اپتیکهای ساخته شده هستند.

معمولا ترکیبی ها جزو تلسکوپ های حرفه ای محسوب می شود. این تلسکوپ ها در حقیقت همان ساختار اپتیکی بازتابی را دارند، با این تفاوت که از یک تیغه تصحیح کننده برای اصلاح خطاهای اپتیکی استفاده می شود.

تلسکوپ شکستی

نوعی از تلسکوپ‌ است که در آن وظیفه جمع آوری نور و تشکیل تصویر بر عهده یک عدسی شیئی است و با شکست نور تصویر تشکیل می شود به همین دلیل به آن تلسکوپ شکستی (Refracting telescope) می گویند.

تلسکوپ ترکیبی

اصولا به تمام تلسکوپهایی گفته می شود که همزمان هم از آینه و هم از عدسی در ساختارشان بهره می برند. مانند: ریچی کرتین و ماکستوف ها و...

تلسکوپ بازتابی

نوعی از تلسکوپ‌ است که در آن وظیفه جمع آوری نور و تشکیل تصویر بر عهده یک آینه خمیده است و به همین دلیل به آن تلسکوپ بازتابی (Reflecting telescope) می گویند.

تلسکوپ ترکیبی

اصولا به تمام تلسکوپهایی گفته می شود که همزمان هم از آینه و هم از عدسی در ساختارشان بهره می برند. مانند: ریچی کرتین و ماکستوف ها و...

راهنمای خرید تلسکوپ - انواع مقر های تلسکوپ

مقر های تلسکوپ نیز انواع مختفی دارد و شما باید بهترین مقری که برایتان کارایی دارد را انتخاب کنید.

برای مثال مقرهای سمتی ارتفاعی که دابسونی ها هم در همان دسته قرار میگیرند بیشتر برای مبتدیان و نوجوانان پیشنهاد میشه چون برای استفاده اطلاعات و آموزش های خاصی نیاز ندارد و کارکردن با آنها بسیار ساده است

البته مقرهای دابسونی یکی از محبوبترین مقرهای موجود در بازار محسوب می شود چون با خرید این مقر ساده مقدار زیادی از پولتون را پس انداز می کنید و می توانید در این صورت اپتیک بزرگتری را تهیه کنید به همین دلایل این مقر محبوب رصدگاه های عمومی نیز هست.

برای کسانی که می خواهند نجوم را حرفه ای تر ادامه بدهند بهتر است از همان اول مقر استوایی تهیه کنند چون پیچ حرکت آهسته دارد و راحتر می توانید اجرام را در آسمان دنبال کنید یک مزیت دیگر این نوع مقر این است که بعدا می توانند آن را ارتقا دهید و موتور هم روی آنها نصب کنند.

علاقه مندان به عکاسی نجومی هم حتما باید پایه استوایی با موتور گوتو داشته باشند تا بتوانند چرخش زمین را خنثی کنند و دقیق اجرام را در آسمان دنبال کننده و تصویر ثبت کنند.

مقر دابسونی

همان کارایی مقر سمتی ارتفاعی را دارد که از MDF ساخته می شود و بسیار مقرون به صرفه است که عموما برای تلسکوپهای بزرگ نیوتونی استفاده می شود.

مقرهای GoTo

به مقرهای موتور داری گفته می شود که با یک تنظیم ساده به صورت روباتیک اجرام را در آسمان برای شما پیدا می کنند و دنبال می کنند. این نوع مقرها هم به صورت استوایی تولید می شوند هم سمتی ارتفاعی

مقر استوایی

استقرار استوایی (به انگلیسی: Equatorial mount) نوعی استقرار تلسکوپ است که حرکت اجرام سماوی در کرهٔ آسمان را با داشتن یک محور چرخش موازی با محور گردش زمین تعقیب می‌کند.

مقر سمتی ارتفاعی

استقرار سمت-ارتفاعی (به انگلیسی: Altazimuth mount) نوعی روش سادهٔ استقرار حول دو محور عمود بر هم است. از این دو محور یکی افقی و دیگری عمودی است.

مقر دابسونی

همان کارایی مقر سمتی ارتفاعی را دارد که از MDF ساخته می شود و بسیار مقرون به صرفه است که عموما برای تلسکوپهای بزرگ نیوتونی استفاده می شود.

مقر استوایی

استقرار استوایی (به انگلیسی: Equatorial mount) نوعی استقرار تلسکوپ است که حرکت اجرام سماوی در کرهٔ آسمان را با داشتن یک محور چرخش موازی با محور گردش زمین تعقیب می‌کند.

راهنمای خرید تلسکوپ و معرفی لوازم جانبی و چشمی تلسکوپ

شنیدید که میگن تلسکوپ شما بزرگنمایی نهایی ۳۰۰ برابر دارد.

اما در عمل این گونه نیست و روز اول که تلسکوپ را خریداری می نمایید نهایتا اگر کارخانه سخاوتمند باشد در جعبه تلسکوپ برای شما دوعدد چشمی ۱۰ میلیمتر و ۲۵ میلیمتر به صورت رایگان قرار میدهد که اگر فرض کنیم فاصله کانونی تلسکوپ شما ۷۵۰ میلیمتر باشد با تقسیم عدد چشمی به فاصله کانونی متوجه می شوید که با قرار دادن چشمی ۱۰ میلیمتر شما نهایتا بزرگنمایی ۷۵ برابری را می گیرید و برای رسیدن به بزرگنمایی های بالاتر نیاز به خرید بارلو و چشمی های متعدد دارید. پس باید با این ادوات آشنا شوید.

دقت کنید که حداکثر بزرگنمایی تلسکوپ محدود به اندازه قطر دهانه تلسکوپ است و افزایش بزرگنمایی بیش از توان تلسکوپ باعث افت شدید کیفیت و شفافیفت تصویر و همچنین افزایش لرزش خواهد شد.

چپقی

بين محل اتصال چشمي و لوله تلسکوپ از وسيله اي به نام چپقي استفاده مي شود که موجب چرخش نور به اندازه 45 يا 90 درجه مي شود و با استفاده از آن رصد نواحي نزديک به سرسو با سهولت بيشتري امکان پذير مي شود.

جوینده

جوینده یا finder ابزاری برای نشانه گیری تلسکوپ به سمت جرم مورد نظر است. از آن جا که عمدتا بزرگنمایی مورد استفاده در تلسکوپ ها بیش از ۶۰ برابر است ( کمتر از ۱ درجه قوسی )، یافتن اجرام در آسمان از طریق دیدن درون تلسکوپ بسیار سخت خواهد بود. به همین دلیل بر روی تلسکوپ ها و حتی بعضی از دوربین های دوچشمی نجومی یک جوینده برای نشانه روی قرار داده می‌شود.

لنز بارلو

بارلو لنزی است که ما بین چشمی و تلسکوپ شما قرار میگیرد.
زمانی که چشمی را درون آن قرار گیرد با توجه به بارلو استفاده شده ضریب بزرگنمایی متفاوتی به چشمی شما می دهد. این ضریب می توانند 2x,3x,5x باشند.

چشمی تلسکوپ

چشمی ها عدسی هایی هستند که وظیفه بزرگنمایی تصویر و نور جمع شده توسط تلسکوپ را دارند و معمولا با توجه به ساختار اپتیکی، تکنولوژی ساخت، کیفیت عدسی ها و . . . شفافیت تصویر و همچنین میدان دید های بسیار متفاوتی دارند.

چپقی

بين محل اتصال چشمي و لوله تلسکوپ از وسيله اي به نام چپقي استفاده مي شود که موجب چرخش نور به اندازه 45 يا 90 درجه مي شود و با استفاده از آن رصد نواحي نزديک به سرسو با سهولت بيشتري امکان پذير مي شود.

لنز بارلو

بارلو لنزی است که ما بین چشمی و تلسکوپ شما قرار میگیرد.
زمانی که چشمی را درون آن قرار گیرد با توجه به بارلو استفاده شده ضریب بزرگنمایی متفاوتی به چشمی شما می دهد. این ضریب می توانند 2x,3x,5x باشند.

لطفا سوالات خود را در زیر این مقاله در مورد راهنمای خرید تلسکوپ و انتخاب بهترین و مناسب ترین تلسکوپ، مقر و لوازم جانبی مطرح کنید تا به سرعت پاسخ خود را دریافت کنید. همچنین می توانید از مقاله دیگر ما در وبسایت آموزش نجوم دیدن کنید.

2 دیدگاه در “راهنمای خرید تلسکوپ

  1. احسان گفت:

    سلام با سپاس از توضیحات شما
    بنده قصد خرید تلسکوپ برای پسرم دارم . چهار ساله س ولی خب نمیخوام تلسکوپی بخرم که بعدا بتونه ازش استفاده کنه و قابلیت ارتقا را داشته باشه و رنج حدودی تا 10 تومن
    میشه توی این موضوع راهنمایی کنید.
    سپاس

    1. سلام و وقت بخیر در رنج ده میلیون بهترین تلسکوپهای موجود بازار ۷۰ میلیمتری های مدل شکستی هستند. که مس توان با آنها حلقه زحل، حلال زهره، اقمار گالیله ای مشتری و عوارض سطجی ماه را با کیفیت خوب ببینید. بهترین ۷۰ میلی متری های بازار به ترتیب کیفیت اول ۷۰ میلیمتر برند سلسترون سری آسترمستر هست در مقام دوم ۷۰ میلیمتر برند سلسترون که خیلی شبیه به آسترومستر هست هم از نظر شکل و شمایل هم کیفیت که البته قیمت مقرون به صرفه تری داره بعد از این دو مدل می توان به اسکای واچر ۷۰ میلیمتر و سلسترون پاورسیکر ۷۰ میلیمتر نیز اشاره کرد که نیازهای شما رو برطرف خواهند کرد. برندهای دیگر بازار تلسکوپ اصلیت چینی دارند و زیاد توصیه نمی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *