تلسکوپ و نجوم

چگونه برای شب رصدی آماده شویم

رصد با تلسکوپ

سلام می خواهیم شما را برای اولین ماجراجویی در آسمان شب آماده کنیم

برای شروع یک شب رصدی خیلی نکات مهمی وجود دارد که در منابع فارسی زیاد به آن توجه نشده است و همه منجمان امروزی یا با آزمون و خطا و یا از منجمان دیگر این نکات را یاد گرفته اند.

یک شب رصدی می تواند از پشت بام خانه شما شروع شود که در دسترس ترین مکان برای رصد محسوب می شود. اما واقعیت این است که پشت بام ها اصلا مکانهای مناسبی برای رصد نیستند.

وقتی شما بعد از غروب خورشید برای رصد به پشت بام مراجعه میکنید اختلاف دمای سقف با هوای آزاد، ایجاد امواج گرمایی می کند و این امواج گرمایی باعث ایجاد آشوب در هوای عبور کرده از جلوی تلسکوپ می گردد که افت شدید کیفیت ایجاد می کند.

رصد از پشت پنجره هم امکان پذیر نیست چون کیفیت شیشه پنجره و زاویه تلسکوپ نسبت به شیشه پنجره بر روی کیفیت اپتیک شما تاثیر منفی می گذارد. ادامه مطلب را همراه ما باشید تا بگیم رصد حرفه ای به چه ابزار و اطلاعاتی نیاز دارد.

.3

از کجا بفهمیم آسمان جایی که میریم تاریک است؟

برای اینکه بدونید جایی که میخواهید به آن سفر کنید چقدر تاریک است. بهترین راه اپلیکیشن light pollution map است که می توانید آن را از google play دانلود می کنید و یا وارد وبسایت https://www.lightpollutionmap.info شوید و از روی نقشه محل کمپ خود را پیدا کنید.

.2

کجا بریم؟

هر جایی که آلودگی نوری کمتری دارد مناسب رصد هست اما اینجاها طبیعتا از تمدن دور هستند و شامل: کویر، کوهستانهای مرتفع، کاروانسراها و قلعه ها قدیمی(البته مراجعه یه این مکانها در خیلی از مواقع مجوز می خواهد)، اطراف روستاهای کوچک و… می شود.

.1

چه زمانی بریم رصد؟

برای رصد زمان بسیار حائز اهمیت است تاریختان را برحسب ماه قمری تنظیم کنید چون رصد اجرام سماوی به غیر از ماه و سیارات همه نیاز به آسمان تاریک دارند. اوایل و اواخر ماه قمری زمان مناسبی برای رصد محسوب می شود چون فاز روشنایی ماه در آن زمان کم است.

آب و هوای محل رصد

آب و هوای مکان رصد را از چند روز قبل چک کنید مطمئناً شما نمی خواهید کیلومترها رانندگی کنید و در یک هوای ابری کمپ رصدی بزنید البته این اتفاق دور از انتظار هم نیست. برای این بخش حتما سرگرمی دیگری هم به همراه داشته باشید.

اپلیکیشن های رصدی

مرحله بعد دانلود اپلیکیشن های شبیه ساز آسمان شب است این اپلیکیشن ها به شما کمک می کند تا جای اجرام سماوی در آسمان را بیابید قبل از ساخت این اپلیکیشن ها شما باید از نقشه آسمان برای این کا استفاده میکردید این اپلیکیشن ها را در گوگل پلی می توانید پیدا کنید. لینک و اسم اپلیکیشن ها را در زیر برایتان قرار داده ایم.

  1. startracker
  2. star walk 2
  3. stellarium

شب رصدی
.6

غذا چی بخوریم؟

غذا مسئله شخصی هست به نظرم اما به ما مربوط میشه!!

از غذا های سبک استفاده کنید و مواد قندی را در طول شب فراموش نکنید می توانید برای خود نوشابه انرژی زا و کاکائو تهیه کنید که در طول شب قند خون شما کاهش پیدا نکند.

.5

از چراغ قوه نور قرمز استفاده کنید

استفاده از هر نوری به جز نور قرمز کم سو ممنوع است. اما چرا؟ مردمک چشم انسان برای عادت به تاریکی و رسیدن به باز ترین حالت به زمان نیاز دارد و در کل حساسیت چشم انسان  به نور قرمز کمتر است.

.4

همراه داشتن لباس گرم حتی در تابستان

لباس گرم همیشه بیش از اندازه به همراه داشته باشید حتی در روزهای گرم سال، منجمان به دلیل تحرک کم و نداشتن آتش بزرگ همیشه با مشکل تحلیل رفتن دمای بدن همراه هستند.

رصد با تلسکوپ

نکته آخر!!!

در آخر چند نکته مانده که به صورت تیتر وار باریتان می نویسم اولین نکته : همیشه سعی کنید برای دیدن سیارات یک عدد لنز بارلو به همراه داشته باشید تا بتوانید تصاویر بزرگتر و جذابتری از آنها را ببینید.

برای دیدن مرکز کهکشان راه شیری باید شبهای تابستان کمپ رصدی بزنید.

برای رصد بارش شهابی به ابزار اپتیکی نیاز ندارید و باید با چشم غیر مسلح به رصد بپردازید

با توجه به شرایط کمپ رصدی که باید دور از تمدن و در تاریکی مطلق برگذار شود هیچ وقت به صورت انفرادی به سفر نروید و حد الامکان برای سفر رصدی از گروه های ۳ نفر به بالا استفاده کنید البته تنها خطری که احتمال دارد شما را نگران کند حیوانات هستند. خداروشکر مردمان روستایی ایران همه مهمان نواز و دوستدار منجمان هستند.

ابزارهای نجومی برای همه جذاب هستند اگر در مکانهای شلوغ به رصد می پردازید وسایل خود را هرگز رها نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *