برای خرید یک تلسکوپ کاربردی برای هر فرد اول باید با انواع تلسکوپ ها آشنا شد. مقاله “راهنمای خرید تلسکوپ و راهنمای خرید لوازم جانبی رصد” میتواند کمک مناسبی برای انتخاب بهترین تلسکوپ برای خرید باشد.
خرید تلسکوپ متناسب با قیمت و بودجه
خرید انواع تلسکوپ تا حدود 5 میلیون تومان
اصولا این دسته از تلسکوپ ها خیلی ساده و کوچک هستند و به تلسکوپ های آماتوری شناخته میشوند. این دسته برای آشنایی کودکان و دانش آموزان دبستانی با مبحث تلسکوپ کارایی دارند.
توقع چندانی از کیفیت آنها نباید داشت باشید و دقت کنید از برند معتبر خرید کنید چون بیشتر تلسکوپهایی که در مغازه ها با این رده قیمتی وجود دارد اسباب بازی محسوب میشود و تصویری نشان نخواهد داد.
با این سطح بودجه شما میتوانید یک تلسکوپ با قطر دهنه 50-60 میلیمتری (قطر دهنه و پایه تلسکوپ مهمترین شاخص سنجش آنهاست) تهیه کنید که ماه و مناظر زمینی به خوبی با آنها دیده می شود، در یک شب خوب شاید حتی بتوانید سیارات پر نور مانند زحل و مشتری را نیز با آنها ببینید.
نکته: در این قیمت دوربین دوچشمیهای با کیفیتی نیز میتوان تهیه کرد که تا حدودی هم بتوان استفاده نجومی داشت.
تلسکوپ شکستی سلسترون 50 میلیمتری مدل PowerSeeker 50 AZ
موجود در انبار
تلسکوپ شکستی سلسترون 70 میلیمتری مدل PowerSeeker TravelScope
موجود در انبار
تلسکوپ شکستی سلسترون 60 میلیمتری مدل PowerSeeker 60 AZ
موجود در انبار
خرید انواع تلسکوپ بین 5 تا 10 میلیون تومان
محدوده قیمتی که مرز تلسکوپهای آماتوری و نیمه حرفه ای محسوب میشود. در این رنج قیمت بیشتر تلسکوپهای موجود بازار از نوع اپتیک شکستی (در پایین با انواع اپتیکها آشنا خواهید شد) هستند. تلسکوپهای این رنج اصولا از پایه مستحکمی بهره می برند که لرزش تصویر را کم میکند.
تلسکوپهای در این رنج قیمتی، استانداردهای اولیه یک تلسکوپ کار آمد را دارند، قطر دهنه آنها اصولا 70 میلیمتر و بزرگتر از آن هستند و به آسودگی میتوانید سیارات پر نور، ماه، تعدادی از اجرام مسیه، در صورت داشتن فیلتر خورشید لکههای خورشیدی را رصد کنید.
خرید انواع تلسکوپ بین 10 تا 20 میلیون تومان
در این بازه قیمت می توانید تلسکوپ های نیمه حرفه ای بسیار خوبی مانند تلسکوپ های 114-130-150 میلیمتر بازتابی و یا 80-90 میلیمتر شکستی تهیه کنید. تلسکوپی که در این قیمت خریداری میکنید سالها برای شما کار خواهد کرد و قابل ارتقا هستند.
تلسکوپ شکستی 80 میلیمتری سلسترون مدل StarSense Explorer LT 80AZ
موجود در انبار
تلسکوپ بازتابی سلسترون 114 میلیمتری مدل PowerSeeker 114 EQ
موجود در انبار
تلسکوپ شکستی سلسترون 102 میلیمتری مدل StarSense Explorer DX 102AZ
موجود در انبار
خرید انواع تلسکوپ بالای 20 میلیون تومان
بالای 20 میلیون تومان میتوان گفت تلسکوپ های دابسونی، بهترین گزینه برای کسانی است که بیشترین بزرگ نمایی را میخواهند و با تلسکوپ بزرگ مشکلی ندارند. این تلسکوپ ها دارای اندازه دهانه بزرگ و قیمت بسیار مناسب است و محبوب ترین تلسکوپ های رصدی محسوب می شود. استفاده از تلسکوپ های دابسونی بسیار ساده است و نگرانی بابت آسیب دیدن پایه و مقر نیز نخواهید بود.
در کنار آنها در این بازه قیمت تلسکوپ خیلی امکانات جذابی مانند: موتور و… هستند. توصیه میکنم برای خرید مناسبتر از این رنج به بالا حتما از مشورت با تیم ایران کمپینگ استفاده کنید. چون تلسکوپهای حرفه ای امکاناتی دارند که باید ببینید کدوم بهتر به شما کمک میکنید.
خرید انواع تلسکوپ حرفهای
برخلاف تفکر عموم تلسکوپ هرچه حرفهای تر میشود، کارایی آن آسانتر میشود؛ چون سیستمهای دستیار رصد و گوتو به آنها اضافه شده و پایه هم رباتیک می شود.
در این حالت کار رصدگر بسیار اسان شده و با یک تنظیم ساده تلسکوپ تمام اجرام را به صورت اتوماتیک برای شما پیدا خواهد کردو اگر می خواهید تلسکوپی تهیه کنید که هیچ خطایی را ندارد به سراغ تلسکوپ ترکیبی بروید که دقیق ترین اپتیکهای ساخته شده هستند.
تلسکوپ های ترکیبی معمولا جزو تلسکوپ های حرفه ای محسوب می شوند. این تلسکوپها در حقیقت همان ساختار اپتیکی بازتابی را دارند، با این تفاوت که از یک تیغه تصحیح کننده برای اصلاح خطاهای اپتیکی استفاده میشود.
تلسکوپ بازتابی 12 اینچ دابسونی جمع شونده اسکایواچر مدل Flextube 300P
موجود در انبار
115.000.000 تومانتلسکوپ ماکستوف-نیوتنی اکسپلور ساینتیفیک 152 میلیمتری با مقر استوایی گوتو برسر
موجود در انبار
123.799.000 تومانتلسکوپ کامپیوتری 6 اینچی سلسترون مدل Advanced VX C6 – SGT
موجود در انبار
معرفی انواع تلسکوپ
تلسکوپ شکستی
نوعی از تلسکوپ است که در آن وظیفه جمع آوری نور و تشکیل تصویر بر عهده یک عدسی شیئی است و با شکست نور تصویر تشکیل می شود به همین دلیل به آن تلسکوپ شکستی (Refracting telescope) میگویند.
تلسکوپ بازتابی
نوعی از تلسکوپ است که در آن وظیفه جمع آوری نور و تشکیل تصویر بر عهده یک آینه خمیده است و به همین دلیل به آن تلسکوپ بازتابی (Reflecting telescope) میگویند.
تلسکوپ ترکیبی
اصولا به تمام تلسکوپهایی گفته میشود که همزمان هم از آینه و هم از عدسی در ساختارشان بهره میبرند. مانند: ریچی کرتین و ماکستوف ها و…
معرفی انواع مقر تلسکوپ
مقر تلسکوپ نیز انواع مختلفی دارد و شما باید بهترین مقری که برایتان کارایی دارد را انتخاب کنید.
برای مثال مقرهای سمتی ارتفاعی که دابسونی ها هم در همان دسته قرار میگیرند بیشتر برای مبتدیان و نوجوانان پیشنهاد میشه چون برای استفاده اطلاعات و آموزش های خاصی نیاز ندارد و کارکردن با آنها بسیار ساده است.
البته مقرهای دابسونی یکی از محبوبترین مقرهای موجود در بازار محسوب میشوند؛ چون با خرید این مقر ساده مقدار زیادی از پولتون را پس انداز میکنید و میتوانید در این صورت اپتیک بزرگتری را تهیه کنید. به همین دلایل این مقر محبوب رصدگاههای عمومی نیز هست.
برای کسانی که میخواهند نجوم را حرفهایتر ادامه بدهند، بهتر است از همان اول مقر استوایی تهیه کنند؛ چون پیچ حرکت آهسته دارد و راحتر میتوانید اجرام را در آسمان دنبال کنید. یک مزیت دیگر این نوع مقر این است که بعدا میتوانند آن را ارتقا دهید و موتور هم روی آنها نصب کنند.
علاقه مندان به عکاسی نجومی هم حتما باید پایه استوایی با موتور گوتو داشته باشند تا بتوانند چرخش زمین را خنثی کنند و دقیق اجرام را در آسمان دنبال کننده و تصویر ثبت کنند.
مقر دابسونی
مقر دابسونی (Dobsonian Mount) نوعی پایه ساده و پایدار برای تلسکوپها، به ویژه تلسکوپهای بازتابی با قطر بزرگ است. این نوع مقر توسط جان دابسونی طراحی شده و به گونهای ساخته شده است که تلسکوپ را روی یک پایه چوبی یا فلزی با حرکت سمتی-ارتفاعی (Altazimuth) قرار میدهد.
ویژگی اصلی مقر دابسونی سادگی در طراحی، استحکام، و قابلیت حمل بالا است که آن را به گزینهای محبوب برای علاقهمندان به نجوم آماتوری تبدیل کرده است. این مقر با حرکت نرم و روان خود، امکان رصد آسان اجرام آسمانی را فراهم میکند و به دلیل ساختار ساده و کمهزینهاش، به ویژه در تلسکوپهای با قطر بزرگ استفاده میشود.
مقرهای دابسونی برای رصد بصری آسمان و بهویژه رصد اجرام کمنور مانند سحابیها و کهکشانها مناسب هستند. هرچند این مقرها به دلیل نبود سیستم ردیابی الکترونیکی و عدم توانایی دنبال کردن خودکار، برای عکاسی نجومی بلندمدت مناسب نیستند، اما برای مشاهده و لذت بردن از آسمان شب گزینهای عالی و اقتصادی به شمار میآیند.
مقر گوتو (Go-To)
نوعی پایه تلسکوپ موتوردار و کامپیوتری هستند که به کاربر اجازه میدهند با وارد کردن مختصات یا انتخاب نام جرم آسمانی، تلسکوپ را به صورت خودکار به سمت آن هدایت کند. این مقرها مجهز به سیستم هدایت و ردیابی الکترونیکی هستند و با داشتن یک پایگاه دادهی داخلی شامل هزاران جرم آسمانی، امکان یافتن و ردیابی خودکار سیارات، ستارگان، کهکشانها و دیگر اجرام آسمانی را فراهم میکنند.
یکی از ویژگیهای اصلی مقرهای گوتو، دقت بالا و راحتی در استفاده است؛ کاربر نیازی به یافتن دستی اجرام آسمانی ندارد و میتواند به کمک کنترل از راه دور یا نرمافزار متصل به تلسکوپ، جرم مورد نظر را انتخاب کرده و به طور دقیق رصد کند. این مقرها در انواع سمتی-ارتفاعی و استوایی وجود دارند و بهویژه برای عکاسی نجومی و رصدهای دقیق مناسب هستند.
این نوع مقرها هم به صورت استوایی تولید میشوند و هم سمتی ارتفاعی.
مقر سمتی-ارتفاعی (AZ)
مقر سمتی-ارتفاعی (به انگلیسی: Altazimuth mount) نوعی پایه تلسکوپ است که امکان حرکت تلسکوپ را در دو جهت اصلی فراهم میکند: زاویه سمتی (Azimuth) که جهت چپ و راست یا افقی را پوشش میدهد، و زاویه ارتفاعی (Altitude) که جهت بالا و پایین یا عمودی را تنظیم میکند.
این نوع مقر سادهترین و رایجترین نوع استقرار برای تلسکوپها و دوربینهای دوچشمی است. از آنجا که حرکت آن در دو جهت عمود بر هم انجام میشود، کاربر میتواند بهسادگی جهت تلسکوپ را تغییر دهد تا نقطه خاصی از آسمان را رصد کند.
مقرهای سمتی-ارتفاعی به دلیل سادگی و سهولت استفاده، برای رصدهای بصری کوتاهمدت بسیار مناسباند. این نوع مقرها اغلب در تلسکوپهای آماتوری و نیز برای مشاهده اجرام زمینی به کار میروند. هرچند برای عکاسی نجومی بلندمدت ایدهآل نیستند، زیرا حرکت اجرام آسمانی را به صورت قوسی دنبال نمیکنند و نیاز به تنظیمات بیشتری دارند تا جرم آسمانی را در میدان دید ثابت نگه دارند.
مقر استوایی (EQ)
مقر استوایی (به انگلیسی: Equatorial mount) یک نوع پایهی تلسکوپ است که برای ردیابی حرکات اجرام آسمانی طراحی شده است. این نوع مقر با محورهای ویژهای ساخته شده که یکی از آنها به موازات محور چرخش زمین قرار میگیرد. در نتیجه، هنگامی که تلسکوپ روی این مقر نصب شود، میتواند با چرخش در یک محور، حرکت ظاهری ستارگان و اجرام آسمانی را در آسمان شب به طور دقیق دنبال کند.
ویژگی کلیدی مقرهای استوایی این است که با تنظیم صحیح، کاربر تنها نیاز دارد که تلسکوپ را در یک جهت (معمولاً محور راستبالا یا RA) حرکت دهد تا جرم مورد نظر خود را ردیابی کند. این امر باعث میشود که مقرهای استوایی برای رصد طولانیمدت و به ویژه برای عکاسی نجومی مناسب باشند، زیرا نیاز به تنظیمات مداوم را کاهش میدهند و امکان ثبت تصاویر باکیفیت از اجرام آسمانی را فراهم میکنند.
مقرهای استوایی انواع مختلفی دارند، مانند مقر استوایی آلمانی (German Equatorial Mount) و مقرهای چنگالی، که هرکدام برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند و از ویژگیها و قابلیتهای متفاوتی برخوردارند.
معرفی لوازم جانبی تلسکوپ
شنیدید که میگن تلسکوپ شما بزرگنمایی نهایی 300 برابر دارد. اما در عمل این گونه نیست و روز اول که تلسکوپ را خریداری می نمایید نهایتا اگر کارخانه سخاوتمند باشد در جعبه تلسکوپ برای شما دوعدد چشمی 10 میلیمتر و 25 میلیمتر به صورت رایگان قرار میدهد که اگر فرض کنیم فاصله کانونی تلسکوپ شما 750 میلیمتر باشد با تقسیم عدد چشمی به فاصله کانونی متوجه می شوید که با قرار دادن چشمی 10 میلیمتر شما نهایتا بزرگنمایی ۷۵ برابری را می گیرید و برای رسیدن به بزرگنمایی های بالاتر نیاز به خرید بارلو و چشمی های متعدد دارید. پس باید با این ادوات آشنا شوید.
دقت کنید که حداکثر بزرگنمایی تلسکوپ محدود به اندازه قطر دهانه تلسکوپ است و افزایش بزرگنمایی بیش از توان تلسکوپ باعث افت شدید کیفیت و شفافیفت تصویر و همچنین افزایش لرزش خواهد شد.
چشمی تلسکوپ
چشمی ها عدسیهایی هستند که وظیفه بزرگنمایی تصویر و نور جمع شده توسط تلسکوپ را دارند و معمولا با توجه به ساختار اپتیکی، تکنولوژی ساخت، کیفیت عدسی ها و … شفافیت تصویر و همچنین میدان دید های بسیار متفاوتی دارند.
بارلو
بارلو لنزی است که ما بین چشمی و تلسکوپ شما قرار میگیرد. زمانی که چشمی را درون آن قرار گیرد با توجه به بارلو استفاده شده ضریب بزرگنمایی متفاوتی به چشمی شما می دهد. این ضریب میتوانند 2x,3x,5x باشند.
چپقی
بین محل اتصال چشمی و لوله تلسکوپ از وسيله اي به نام چپقی استفاده میشود که موجب چرخش نور به اندازه 45 يا 90 درجه می شود و با استفاده از آن رصد نواحی نزدیک به سرسو با سهولت بيشتری امکانپذير میشود.
جوینده یا فایندر
جوینده ابزاری برای نشانه گیری تلسکوپ به سمت جرم مورد نظر است. از آن جا که عمدتا بزرگنمایی مورد استفاده در تلسکوپ ها بیش از 60 برابر است ( کمتر از 1 درجه قوسی )، یافتن اجرام در آسمان از طریق دیدن درون تلسکوپ بسیار سخت خواهد بود. به همین دلیل بر روی تلسکوپها و حتی بعضی از دوربینهای دوچشمی نجومی یک جوینده برای نشانه روی قرار داده میشود.
سلام با سپاس از توضیحات شما
بنده قصد خرید تلسکوپ برای پسرم دارم . چهار ساله س ولی خب نمیخوام تلسکوپی بخرم که بعدا بتونه ازش استفاده کنه و قابلیت ارتقا را داشته باشه و رنج حدودی تا 10 تومن
میشه توی این موضوع راهنمایی کنید.
سپاس
سلام و وقت بخیر در رنج ده میلیون بهترین تلسکوپهای موجود بازار ۷۰ میلیمتری های مدل شکستی هستند. که مس توان با آنها حلقه زحل، حلال زهره، اقمار گالیله ای مشتری و عوارض سطجی ماه را با کیفیت خوب ببینید. بهترین ۷۰ میلی متری های بازار به ترتیب کیفیت اول ۷۰ میلیمتر برند سلسترون سری آسترمستر هست در مقام دوم ۷۰ میلیمتر برند سلسترون که خیلی شبیه به آسترومستر هست هم از نظر شکل و شمایل هم کیفیت که البته قیمت مقرون به صرفه تری داره بعد از این دو مدل می توان به اسکای واچر ۷۰ میلیمتر و سلسترون پاورسیکر ۷۰ میلیمتر نیز اشاره کرد که نیازهای شما رو برطرف خواهند کرد. برندهای دیگر بازار تلسکوپ اصلیت چینی دارند و زیاد توصیه نمی شوند.