دوربین دوچشمی (شکاری)

همیشه همچین اعدادی را (10×42) بر روی بدنه دوربین ها می بینیم توجه داشته باشید که عموماً عدد کوچکتر نشان دهنده میزان بزرگنمایی دوربین دوچشمی  و عدد بزرگتر نشان دهنده قطر عدسی شیئی آن است.

البته اعدادی دیگری مانند میزان زاویه دید که به صورت درجه  و یا نسبت قطر تصویر به فاصله نیز نوشته می شود. که اصولا به صورت یارد به متر بیان می شود.

منشور porro سبک طراحی منشور دوربین های قدیمی روسی است که انحنای محسوسی بر روی لوله دوربین داشتند و اما خصوصیت این سبک طراحی دارا بودن تصویر پر نور تر نسبت به منشورهای Roof است که همین امر سازندگان دوربین های رصدی بزرگ و شکاری را واداشته تا در طراحی این دوربین ها از منشور Roof استفاده کنند.

اما دوربین های دوچشمی ساخته شده با منشور Roof بر خلاف دوربین های دوچشمی ساخته شده با منشور Porro در برابر شک و ضربه بسیار مقامتر هستند و احتمال دو بین شدن آنها بسیار کمتر است.

roof&porro

roof&porro

میشه گفت این اعداد به یک نوع استاندارد شفافیت دوربین دوچشمی است. منشور های BAK-4 دارای شیشه ای با چگالی بالا و کیفیت اپتیکی بهتر از BK-7 است اصطلاحاً مغز شیشه شفافتری دارند. اگر دوربینی که منشور BAK-4 دارد را از چشم دور نگه دارید و به سمت نور نشانه بروید ، متوجه می شوید که مردمک های خروجی این دوربین دو چشمی دایره ای است ولی در منشورهای ارزان قیمت BK-7  مردمک های خروجی مربعی شکل و غیر دایره ای هستند که باعث کاهش نور و کنتراست تصویر می شود.

تفاوت منشورهای دوربین

تفاوت منشورهای دوربین

اصولا به سه دسته تقسیم می شوند

دوربین هایی که علامت اختصاری MC  در قسمت کوتینگ آنها نوشته شده یعنی شیشه جلویی و پشتی دوربین دوچشمی دارای کوتینگ است.

دسته دوم دوربین هایی هستند که در قسمت کوتینگ آنها علامت اختصاری FC نوشته شده این علامت نشان دهنده کوتینگ چند لایه محصول از هر دو سمت شیشه چشمی ها یعنی هم از بیرون و هم از درون اندود پاشی شده است.

و اما دسته سوم با علامت اختصاری FMC نمایش داده می شود که به معنی فول مولتی کوتد هست یعنی تمام وجه های عدسی ها و حتی منشورهای داخلی آن نیز اندود پاشیده شده است و این نوع کوتینگ به صورت کامل از رفلکس نور در دوربین جلوگیری می کند و کنتراست تصویر و رنگ آن را افزایش می دهد.

کوتینگ

کوتینگ

عموما دوربین های دوچشمی حرفه ای به صورت پرسی و وکیوم تولید می شوند و ضد آب نیز می باشند درون لوله این دوربینها از گاز نیتروژن استفاده می شود تا در برابر تغییرات دمایی مقاومت داشته باشند و گاز نیتروژن درون لوله دوربین دوچشمی باعث ضد بخار شدن دوربین نیز می شود.

تلسکوپ

تلسکوپها عموما به سه دست کلی تقسیم می شوند

۱- تلسکوپهای شکستی: در این نوع ابزار اپتیکی از عدسی برای بزرگنمایی استفاده می شود و با برخورد نور به عدسی شیئی که در ابتدا لوله قرار گرفته شکست نور اتفاق می افتد و نور با عبور از چپقی به چشمی رسیده و تصویر تشکیل می شود به این ابزار تلسکوپ گالیله ای هم گفته می شود.

 

۲- تلسکوپ بازتابی: در این نوع ابزار اپتیکی از آیینه برای بزرگنمایی استفاده می شود کارایی این تلسکوپ به این گونه است که نور وارد تلسکوپ شده به آیینه اولیه که در انتهای لوله قرار دارد برخورد می کند و سپس بازتاب شده و به آینه ثانویه که در ابتدا لوله پشت عنکبوتی تلسکوپ قرار دارد برخورد می کند و بازتاب نور از آینه ثانویه تصویر را در چشمی تشکیل می دهد. به این ابزار تلسکوپ نیوتونی یا آینه ای هم گفته می شود.

 

۳- تلسکوپ ترکیبی: این ابزار انواع مختلفی دارند و جدید ترین نوع تلسکوپها محسوب می شوند که درون آنها هم از آینه استفاده شده هم از عدسی و این امر خطای اپتیکی را بسیار کاهش می دهد البته این اپتیک ها جزو گران ترین ها هم محسوب می شود

در اصل شما باید ببینید کدام تلسکوپ به کارتون میاد تلسکوپها بهتر و بدتر ندارند اما یکسری نکات هست که باید برای خرید به آن دقت کنید.

 

۱- تلسکوپهای شکستی تصویر مستقیم به شما می دهند در نتیجه اگر می خواهید مناظر زمینی ببینید و یا برای کودکان زیر ۱۲ سال خرید می کنید بهترین مدل تلسکوپ شکستی است.

 

۲- تلسکوپهای بازتابی به صرفه تر هستند چون تراش آینه ارزان تر از عدسی می باشد. فرضا شما ده میلیون بخواهید هزینه کنید اگر تلسکوپ بازتابی انتخاب کنید می توانید یک ۱۱۴ میلیمتر بازتابی بخرید اما در تلسکوپهای شکستی با این مبلغ نهایتا بتوانید یک تلسکوپ ۹۰ میلیمتر خریداری کنید و نکته ای که باید دقت کنید این است که تلسکوپهای بازتابی به دلیل داشتن آینه تصویر معکوس و وارونه به شما می دهند که در آسمان این امر مشکلی برای شما ایجاد نمی کند اما دیدن مناظر زمینی با این سبک تلسکوپها امکان پذیر نیست و برای استفاده نجوم حرفه ای مناسب تر می باشند.

 

۳- تلسکوپهای ترکیبی به دلیل خطای اپتیکی پایین بیشتر به کار عکاسان آسمان شب و رصدخانه های کوچک و افرادی که می خواهند تلسکوپ کوچک قابل حمل در کوله را داشته باشند می آید چون رفت و برگشت نور در این اپتیک زیاد است و طول لوله بسیار کاهش پیدا می کند. این اپتیکها از سایز ۶۰ میلیمتر تا سایز های رصد خانه ای تولید می شوند.

همان طور که تلسسکوپها انواع مختلفی دارند پایه آنها هم متفاوت است که عموما به سه نوع کلی تقسیم می شوند.

1- پایه های altitude azimuth که به اختصار به آنها پایه AZ و یا پایه سمتی ارتفاعی نیز گفته می شود و این اسم گذاری به این معنی است که این پایه در دو محور سمت و ارتفاع حرکت می کند.

2- پایه های Equatorial که به اختصار به آنها پایه Eq و یا پایه استوایی گفته می شود و این اسم گذاری به این معنی است که این پایه ابزارهایی هستند که چرخش زمین را با داشتن یک محور چرخشی موازی با محور چرخش زمین جبران می کنند و اصولا دارای پیچ حرکت آهسته هستند.

3- پایه های نوع سوم هم داریم که به پایه های دابسونی معروف هستند این نام گذاری هم به دلیل نام طراح این پایه هاست. این پایه ها در اصل یک پایه ساده سمتی ارتفاعی هست که کار کردن با آن بسیار راحت است و از جنس MDF ساخته می شود.

 

telescope-mounts

telescope-mounts

پایه های موتور دار انواع متفاوتی دارند و هر سه نوع پایه هایی که نام بردیم می توانند موتور دار شوند. اما موتور ها با هم متفاوت هستند عموما ما دو نوع موتور تلسکوپ داریم موتور ردیاب که خود این موتور به دو دسته تک محور و دو محور تقسیم می شود و نوع دیگر موتورها که بسیار محبوب است به نام موتور گوتو (GoTo) شناخته می شود.

پایه های دارای موتور گوتو جدید ترین نوع پایه های تلسکوپ محسوب می شود که کار با تلسکوپ را بسیار آسان کرده این پایه ها اول برای رصد خانه ها ساخته شد اما امروزه شما می توانید این سیسنم را در تلسکوپ شخصی خود نیز داشته باشید.

پایه های گوتو با پرسیدن چند سوال ساده مانند تاریخ٬ ساعت٬ طول و عرض جغرافیایی و حداقل موقعیت یک ستاره می توانند تمام اجرام قابل رصد با تلسکوپ شما را در یک شب رصدی به صورت اتوماتیک ردیابی کنند و به شما نشان دهند.

دو نوع بزرگنمایی در تلسکوپ داریم اول بیشترین حد بزرگنمایی تلسکوپ می باشد که کافی است قطر دهانه تلسکوپ را در عدد ۲ ضرب کنیم از نظر تئوری عدد به دست آمده بهترین بزرگنمایی تلسکوپ محسوب می شود و شما در این بزرگنمایی کاهش کیفیت محسوسی را مشاهده نمی کنید.

 

اما بعضاً می بینید که کارخانه ها عدد اعلام شده برای بزرگنمایی را بدون صرف نظر از افت کیفیت برای محصولات خود می نویسند اما زیاد به این اعداد اعتماد نکنید بهتر است از فرمول بالا استفاده کنید تا همیشه تصویر با کیفیت داشته باشید.

 

خواهشا به دنبال تلسکوپ های چینی که در لوازم تحریری ها پیدا می شوند نروید چون اصلا اعدادی که برای بزرگنمایی به کار می برند جز دروغ چیزی نیست بعضاً برای یک تلسکوپ ۵۰ میلیمتر بزرگنمایی ۵۰۰ برابر هم اعلام می کنند.

اگر به صورت عامیانه بیان کنیم عدد های روی چشمی بزرگنمایی شما را تعیین می کنند و با تقسیم فاصله کانونی تلسکوپ بر عدد درج شده بر روی چشمی بزرگنمایی تلسکوپ به دست می آید.

 

مثال: اگر شما از یک چشمی ۱۰ میلیمتر بر روی یک تلسکوپ با فاصله کانونی ۶۵۰ میلیمتر استفاده کنید میزان بزرگنمایی شما در این حالت ۶۵ برابر رصد با چشم غیر مصلحه است.

چپقی ها وسیله ای است که در تلسکوپهای شکستی و ترکیبی بین چشمی و لوله تلسکوپ قرار می گیرد و تصویر را مستقیم می کند. درون چپقی یک عدد آینه قرار دارد که تصویر با برخورد و بازتاب از آن مستقیم می شود.

 

نکته: شما نمی توانید از چپقی برای تلسکوپهای بازتابی استفاده کنید و چپقی ها عموما دو نوع ۴۵ درجه و ۹۰ درجه دارند٬ در کل در زمان خرید تلسکوپ چپقی مخصوص به آن را هم دریافت می کند و نیاز به انتخاب ندارید.

عموما تلسکوپهای زیر ۶ اینچ خروجی چشمی ۱.۲۵ اینچ دارند این عدد قطر بدنه چشمی می باشد که سایز آن را مشخص می کند. اما در تلسکوپهای ۶ اینچ بزرگتر خروجی تصویر ۲ اینچ تعبیه شده است که با قرار دادن چشمی ۲ اینچ در آن تصویر قابل مشاهده شما چندین برابر شفاف تر و پر نورتر می شود و فضای بیشتری از آسمان را می بینید. اما همیشه روی این تلسکوپها یک تبدیل خروجی ۲ اینچ به ۱.۲۵ اینچ نیز وجود دارد.

سلسترون Celestron (آمریکا)

مید Meade (آمریکا)

اسکای واچر Skywatcher (کانادا)

جی اس او gso (تایوان)

برسر Bresser (آلمان)

نشنال جئوگرافیک National Geographic (آلمان)

ویکسن Vixen (ژاپن)

اکسپلور ساینتفیک Explore Scientific (آلمان)

 

نکته: هر کدام از این برندها زیر شاخه های مخصوص به خود را دارند. مثال: اکیوتر برند زیر مجموعه اسکای واچر است.

 

عموم تلسکوپهای جهان در چین تولید می شوند اما تکنولوژی و طراحی برای شرکت اصلی آنها است. البته این حرف  انشالله باعث این نشود که تلسکوپهای کم کیفیت چینی را خریداری کنید داشتن برند معتبر اولین ضامن کیفیت کالای شماست.